220129 Örgrytes Marcus Haglind Sangré och Trollhättans Kevin Liimatainen under fotbollsmatchen i träningsmatchen mellan Örgryte och Trollhättan den 29 januari 2022 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0237

Det är snö, det är minusgrader, det är kyliga vindar. Samtidigt är bollen i rullning. Äntligen är försäsongen igång på riktigt.

Du har hört meningen förr. Formen ska slipas, spelsystemet ska sättas och så vidare. Nu har träningsmatcherna dragit igång och saker händer nästintill varje dag hos klubbarna. Nyheter presenteras på löpande band – nyförvärv, spelarförluster, kontraktsförlängningar, nya matchtröjor, årskortsförsäljning, ledartillsättningar, årsmötekallelser och så mycket mer – under veckorna. Det är ett av de bästa fotbollstecknen, enligt mig. Att fotbollshjulet har ökat farten och seriepremiären närmar sig.

Om man lyfter på blicken och tittar längre fram. 19 februari är ett datum att se fram emot. Då sparkar Svenska Cupen igång, där fem Ettanklubbar deltar. Sedan väntar en månad tills seriepremiären i början av april. Fram tills dess får vi hänga med i försäsongsracet.

***

Hur håller du bäst koll på resultaten från försäsongen? Genom att surfa in på Lagstatistik, en databas över nästan alla serier i Sverige. Denna säsong har Lagstatistik implementerat försäsongsstatistik för klubbarna i Allsvenskan, Superettan och Ettan. Det är ett fantastiskt initiativ. Speciellt för oss som älskar statistik.

Som tidigare ser du träningsmatcherna på SportExpressen Play. De sänder mängder av träningsmatcher under kommande månaderna. Till helgen bjuds vi på Åtvidabergs FF – IF Sylvia och IFK Värnamo – Oskarshamns AIK. Det är två intressanta träningsbataljer. Det har blivit en hel del förändringar hos klubbarna. Därför är jag extra förväntansfull att se dem. Åtvidabergs FF och IF Sylvia har nya huvudtränare och hämtat in flera nya spelare medan Oskarshamns AIK ska ladda om efter fjolårets säsong. Magkänslan säger att de blir ett topplag, trots tappen av startspelarna under vinterfönstret, även kommande säsongen.

För övrigt. Glöm inte morgondagens kvällsmatch. Piteå IF möter Bergnäsets AIK i Nolia Airdome. En härlig match till kvällsfikat.

***

Här är några småsaker, som jag noterade, från senaste träningsmatcherna:

– Örgryte IS testade tre Lindome GIF-spelare – Ahmad Aljafari, Robert Lipovac och Hugo Hedén – mot FC Trollhättan. Samtidigt provspelade tidigare mittbacken i Piteå IF, Bernardo Morgado, med fjolårets seriefyra. Det blir spännande att se vad som händer med dem.

– Sollentuna FK besegrade AIK med 2-1 efter finfint spel- och segermål av anfallsnyförvärvet Gustav Lindgren. Där har Ettanklubben, än en gång, hittat något riktigt bra. För övrigt såg Sollentuna FK lika bra ut som under fjolåret. En liten varningsflagga på dem. De har ett intressant och effektivt spelsätt, bra kontinuitet på spelar- och ledarsidan med yngsta tränaren i Ettan.

– Falkenbergs FF – Tvååkers IF slutade 1-1. Det räcker så.

– Gefle IF åkte på en sen förlust mot GIF Sundsvall med uddamålet. Mest anmärkningsvärda var antalet stolp- och ribbträffar för GIF Sundsvall. Fem stycken, om jag inte såg fel. Annars luftades stora delar av Gefletruppen, där nyförvärvet från IK Brage, Oscar Lundin, stack ut med sin prestation. Mittfältaren kommer bli en nyckelspelare för Gefle IF.

– IK Oddevold besegrade Skoftebyns IF med 7-0 i årspremiären. Så kan man också göra.

– IFK Malmö har bytt spelinriktning under nya tränaren Firat Sahan. Från robusta, försvarande och kontrande i fjol, till ett mer spelande, passningsorienterat och pressande spel i år. Förvandlingen var tydlig i träningsmatchen mot Landskrona BoIS. För övrigt provspelade tidigare mittbacken i Lunds BK, Noel Hansson, med IFK Malmö. Det vore en bra förstärkning för dem.

– Sandvikens IF spelade oavgjort, 0-0, mot IK Brage med några målchanser hit och dit. Det var två saker som stack ut, tyckte jag. Det var Jabir Abdihakim Ali, nyförvärvet från Sollentuna FK. Anfallspjäsen kommer bli ett nyttigt tillskott i offensiven. En uppspelspunkt – och bollmagnet – som saknades ifjol. Det andra var Danilo Al-Saed. Ge honom bollen och några händer alltid. Det är en artist. Om han får vara skadefri kommer han vara en av de bättre spelarna i Ettan.

***

Vinterfönstret stänger om 57 dagar. I skrivande stund har 39 spelare från Ettan blivit värvade till Allsvenskan (7), Superettan (25) eller utomlands (7). Siffran kommer fortsätta stiga när trupperna spikas under försäsongen. Det vore kul om fjolårets övergångssiffra (54) under vinterfönstret kunde tangeras.

Sedan tidigare sammanställer Ettanfotboll samtliga övergångarna som rör Ettanklubbarna. Här kan du se alla övergångar. Om vi har missat någon övergång eller en spelare saknas, kan du dra iväg ett mejl till pontus.andersson@ettanfotboll.se.

***

På tal om övergångar. Sju spelare från Ettan – Jens Stigedahl (Egersunds IK), Stefan Lindmark (Egersunds IK), Deniz Yaldir (IF Vestri), Jardell Kanga (Bayer Leverkusen), Patrik Gustavsson (Pathum United), Oliver Granberg (Muangthong United FC) och William Weidersjö (Port FC) – har blivit värvade till klubbar utanför Sverige. Jag gillar att de tre sistnämnda tar chansen och flyttar till thailändska högsta ligan. Det kommer säkert bli ett häftigt äventyr för dem. William Weidersjö kommer även bli lagkamrat med Elias Dolah, som spelade för Lunds BK under säsongen 2013 och 2014.

Om du vill följa deras framfart vill jag slå ett slag för att följa kontot Thailändsk fotboll på Twitter.

***

Gustav Nordh och Marwan Bazi var två framträdande, offensiva spelare under säsongen 2020. Därefter blev de värvade till Varbergs BoIS och AFC Eskilstuna. Nu är de tillbaka i Ettan efter varsin kämpig säsong. Nordh återvänder till moderklubben Piteå IF medan Bazi vänder tillbaka till Norrköping och IF Sylvia. Nu ska båda starta om sina karriärer och det ska bli spännande att se deras framfart (igen).

***

Jag nämnde tränarkarusellen i förra blogginlägget. Nu har alla klubbar sin huvudtränare på plats. Hur ser tränaråldern ut inför säsongen? Så här:

Ettan Norra:
Medelålder: 37,6*
Yngst: Douglas Jakobsen, 26, Sollentuna FK
Äldst: Rickard Nilsson, 52, BK Forward

Ettan Södra:
Medelålder: 41,2
Yngst: William Lundin, 29, FC Trollhättan
Äldst: Anders Grimberg, 61, Torns IF

*Uppdaterad efter Hammarby TFF:s tränartillsättning av Nenad Djordjević.

***

Tills nästa blogginlägg – njut av försäsongen och träningsmatcherna.

/ Pontus Andersson.