210411 Läktaren på Grimsta IP sett inifrån en barack inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Akropolis och Brage den 11 april 2021 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0160

Det var det. Sommarfönster är stängt. Nu har Ettanklubbarna spikat trupperna inför höstsäsongen. Jag har valt ut sex klubbar och analyserat deras sommarfönster.

Sommarfönstret stängde häromdagen efter varit öppet sedan 15 juli. Det var en händelserik deadline day. Nyhet efter nyhet publicerades från morgon- till kvällskvisten från klubbarna. Det var något händelserikare i Allsvenskan och Superettan men några övergångar genomfördes även i Ettan. Till exempel fick tre spelare – Victor Blixt, Jacob Blixt och Herman Magnusson – flytta till Superettan. Ett gott betyg för Ettan som fortsätter leverera spelare uppåt. En titt på Ettan visar att nästintill alla klubbar var aktiva under sommarfönstret. Det värvades spets- och breddspelare, låneavtal förlängdes eller avslutades och kontrakt bröts. Ettanfotboll har sammanställt alla övergångar, något som du kan läsa här.

Med ett par dagar av eftertanke sedan sommarfönstret stängde. Jag har valt ut sex Ettanklubbar och analyserat deras övergångar under sommarfönstret.


FC Trollhättan:
Bra blev ännu bättre. Det går inte att skriva annat. FC Trollhättan gjorde ett urstarkt sommarfönster. Fatawu Safiu, Iu Ranera och Adam Lindström Leister anslöt samtidigt som skytteligaledaren Yoann Fellrath förlängde kontraktet över 2023. Att fransmannen förlängde visar vart FC Trollhättan är på väg – framåt och uppåt. Nu är anfallskonkurensen högklassig, spanjoren Iu Ranera kommer tillföra jättemycket på mittfältet och Adam Lindström Leister är en bra förstärkning i backlinjen. Huvudtränaren William Lundin har utmärkta förutsättningar i toppstriden under höstsäsongen.

Ljungskile SK:
Med tanke på spelaromsättningen inför säsongen. Ljungskile SK gjorde en jättebra vårsäsong och många av nyförvärven visade framfötterna. Jag tänker specifikt på Muhammad Abdallah Hussain och Anton Henriksson. De var en fröjd att se. Truppen kryddades med förstärkningar under sommarfönstret. Samuel Ohlsson och Ilir Berisha i backlinjen, Luka Dobrijevic på mittfältet och Christopher Garcia i anfallet. Jag brutalgillar värvningen av Dobrijevic, för de har behövt en passnings- och spelskicklig mittfältare. Någon som kan diktera tempot och slå öppnande passningar.

Åtvidabergs FF:
Jag vet inte hur många gånger som Åtvidabergs FF tappade ledningen till oavgjort under vårsäsongen. Det var, i alla fall, för många gånger för nykomlingen. Nu har Åtvidabergs FF värvat precis vad de behövde, på de positionerna, för att omvandla kryssen till segrar. Försvaret har förstärkts med Erik Sachs, en funktionell försvarare som gjorde solida prestationer för Örebro Syrianska IF under fjolåret. Lånet från Oskarshamns AIK, Samuel Östlund, kommer stärka kantspelet medan Djurgårdslånet, Peter McGregor, kan förbättra målproduktionen. Som pricken över i:et förlängdes låneavtalet med Gabriel Johansson, en högerback som kommer ta en startelvaplats i Falkenbergs FF nästa säsong.

IF Brommapojkarna:
Det blev så till slut. IF Brommapojkarna till Levante. Ettan till La Liga. Det är en häftig och välförtjänt flytt för Omar Faraj. För han har utvecklats till ett offensivt monster. Fråga försvararna i Ettan Norra. Den snabbheten, fysiken, tekniken, viljan och hårda jobbet har varit en ynnest att bevittna. Med tiden kommer även kontinuerliga målproduktionen. Hans ersättare – skytteligaledaren Rodin Deprem från Örebro Syrianska IF – är inte så pjåkig heller. Det är inte omöjligt att Deprem gör +10 mål under hösten. För så pass bra är han. Dessutom återvände Philip Hellquist efter ett utomlandsäventyr. En bra spelare för att krydda offensiven ytterligare.

Sandvikens IF:
Med värvningarna av Tim Hartzell, Lovette Felicia och Deniz Yaldir har Sandvikens IF skickat ett statement till toppkonkurrenterna. Att de är i toppstriden för att stanna. Nu finns alla verktyg för att fortsätta fajtas om förstaplatsen och uppflyttningen till Superettan. Rasmus Bonde gjorde en kanoninsats på kanten under vårsäsongen men AIK plockade tillbaka honom. Där kommer Deniz Yaldir in och tar över hans plats. Nu kommer Yaldir och Bonnah spela på samma kant. Det kommer gå fort, vara tekniskt och underhållande. Lovette Felicia kommer ge ytterligare anfallsalternativ för tränarduon, Martin Falk och Thomas Gabrielsson, samtidigt som Tim Hartzell kan avlasta i försvaret och på mittfältet.

IFK Haninge:
Här är klubben som var mest aktiv av alla klubbar under sommarfönstret. Sportchefen Omar Moggi har gjort jobbet, kan man säga. Fem spelare in, sex spelare ut samt en ny hjälptränare. Efter en kämpig vårsäsongen behövdes truppförändringar. Nu har alla lagdelar förstärkts. Lånen från Djurgården, Axel Wallenborg och Mattias Mitku, kommer tillföra ungdomlig entusiasm. Wallenborg och Kabic på varsin ytterbacksplats kan bli riktigt bra. Gustav Berggren är ett bra mittfältsalternativ medan Adam Kasa och Rickson Mansiamina har ett förflutet med klubben. Dessutom anslöt tränaren Kiarash Livani från Huddinge IF, där han gjorde bra resultat med dem.


En annan sak. Som jag var inne på i inledningen. Om värvningstrend från Ettan. Under sommarfönstret lämnade åtta spelare – Isac Lidberg, Christian Moses, Daniel Hermansson, Eric Nohlgren, Omar Faraj, Victor Blixt, Jacob Blixt och Herman Magnusson – för spel i Superettan eller utomlands. Under fjolårets sommarfönster lämnade sju spelare. Det är en indikation att klubbar följer Ettan med alla intressanta spelare. Efter säsongen 2020 lämnade 54 spelare – Allsvenskan (15), Superettan (35) och utomlands (4) – så det ska bli spännande att se hur många tar steget uppåt efter säsongen. Om du vill läsa mer om övergångarna i Ettan, kan jag rekommendera att läsa GP:s reportage om guldgruvan Ettan som publicerades inför säsongen.

Nu kan fokuset riktas mot fotbollsplanerna igen. Underhåll oss, Ettan.

/ Pontus Andersson