Magnus Österberg är tillbaka som bloggare på Ettanfotboll, ifjor var han assisterande i Frej . Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Det ska bli otroligt roligt att åter igen få möjligheten att i ord få möjligheten att spegla vad som sker i de båda division 1-serierna. Det är, som bekant,  inte mycket som är bra med den eländiga pandemin som fortfarande sätter käppar i hjulet för allt och alla. Ska man fiska efter något som i alla fall ger ett litet sken av hopp är det ju att takten på matcher och omgångar är högt och att det spelas matcher var och varannan dag. Det gillar vi i alla fall!

Jag ska inte ta oss tillbaka i tiden till seriestarten utan tar avstamp där vi står idag. IFK Värnamo har haft ett par år där man inte riktigt har varit nära toppen på det sätt man vill men nu har starten blivit desto bättre. Fyra raka segrar och inte minst segern mot toppkonkurrenten Landskrona BoIS (seger med 4-1 på bortaplan) visar att Jonas Thern har fått saker och ting på plats. Nu blev det ju förlust i den senaste matchen när Utsikten åkte från Finnvedsvallen med tre poäng, men det är ändå en lovande start!

Den södra serien känns allmänt otroligt jämn och många lag har väldigt fina kvaliteter. Både Lunds BK och Oskarshamns AIK har tagit plats i de övre regionerna och lär med stor sannolikhet bli kvar där upp tillsammans med de redan nämna Värnamo och Landskrona. Nykomlingarna Lindome fick en flygande start på seriespelet men har nu fått känna på nivån rejält. Tre raka matcher utan vare sig mål framåt eller poäng och nu får nykomlingarna bekänna färg på riktigt. Ärligt talat har jag inte ännu kunnat skaffa mig så bra koll på alla spelare och trupper ännu så jag väljer att inte gå all in direkt med en massa vilda gissningar. Tro mig, det kommer mer av den varan framöver, like it or not!

***

Den norra serien har fått en rivstart den också och framförallt är det IF Sylvia som har vaknat på rätt sida. Fem (5) raka segrar, 14-5 i målskillnad och man måste ställa sig frågan vad det är som händer i Norrköping? IFK rusar på i allsvenskan och Sylvia kör över det mesta som kommer i deras väg. Segern mot nybildade (ihopslagna) Karlstad Fotboll var inget annat än ett rejält styrkebesked och en uppvisning i effektiv och, i mina ögon, en väldigt rolig fotboll att titta på. Vi får anledning att återkomma i ämnet men en sak är säker, Sylvia känns med ganska bred marginal som laget alla kommer att få jaga. Jag är verkligen medveten om att det är ohyggligt många matcher kvar att spela men det finns ingenting som tyder på att Sylvia inte ska fortsätta på samma sätt, sen är ju frågan hur snabbt konkurrenterna får upp farten…

BP har gjort en rejäl satsning med nyförvärv med en mängd matcher på högsta svenska nivå. Christer Gustavsson, Philip Haglund och Jesper Arvidsson är alla tre spelare med ruskigt hög kapacitet och att de kommer att göra BP bättre råder det inget tvivel om. Det enda frågetecknet, och det kan sättas gemensamt bakom alla namn, är om de kan hålla sig skadefria. Utan trion är BP fortfarande bra, men absolut inte en toppkandidat på samma sätt. Det skulle förvåna oerhört om inte BP finns med i de allra översta delarna av tabellen när det drar ihop sig framåt frostigare tider.

För nykomlingarna har det varit skilda världar. IFK Berga (som fick överta Syrianska FC:s plats ) har noll poäng efter fem försök och det är självklart en rejäl uppförsbacke redan nu. Förhoppningsvis för deras skull växer de snabbt in den kostym de hastigt fick ta över.  IFK Luleå har skaffat sig ett samarbetsavtal med allsvenska IK Sirius som lär placera sina unga truppspelare där för att de ska få matcher på en bra nivå. Isak Bråholm som man nu lån at är en vass och spännande spelare som  ska kunna bidra rejält till norrlänningarnas anfallsspel. Det lär behövas liksom lite stadga bakåt. 0-4 hemma mot Gefle IF är ingenting som skrämmer någon och fler försträkningar lär behövas så snart som det bara är möjligt. Att tvingas jaga med kniven på strupen redan från start är inte vad man önskar sig. IFK Haninge har däremot fått en mycket trevligare inledning. Elva poäng och på samma poäng som förhandsfavoriterna BP. Även om det kanske inte fortsätter i samma takt framöver har man ändå visat att man kan hävda sig på ett bra sätt. Det blir mycket spännande att se hur långt de kan hänga med i toppen!

*** 

Det är som sagt mycket matcher som återstår och det kommer självklart att hända väldigt mycket innan vi sätter punkt. För egen del är det här bloggandet något som blev aktuellt i dagarna och det ska bli ett sant nöje att dyka lite djupare in i de här två härligt serierna. Gränslandet mellan amatörer och proffs och massor av spelare och ledare som sliter hårt för att få vardagen att gå ihop med jobb, träningar, matcher och alla resor. Ettanfotbollen är charmig men också i allra högsta grad ”på riktigt” och möjligheten att följa alla matcher gör att intresset och exponeringen ökar. Det är något som alla inblandade verkligen förtjänar. Fem omgångar är avklarade, nu tar vi sats mot fortsättningen!