Landskrona BoIS och Utsiktens BK är två av lagen som presterat bra under vardagarna.  Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Efter 244 vardagsmatcher i Ettan. Många lag har presterat bra men två lag sticker ut ur mängden. Ena laget har varit obesegrade, andra laget har gjort flest mål.

Det har varit en intensiv säsong, med ett komprimerat spelschema, i Ettan. Matcher har spelats på vardagar, matcher har spelats på helger. Ettanklubbarna har, likt lagen i Allsvenskan och Superettan, haft lite tid för återhämtning. Med omgång 22 bakom oss har sista vardagsmatcherna – två matcher dock har blivit framflyttad till senare i höst – spelats i Ettan. Vilka lag har hittills varit bäst under vardagarna? Häng med så får du se.

Under säsongen 2020 har 244 matcher – 120 i Norra och 124 i Södra – spelats under vardagarna. Flest matcher har spelats under onsdagar men ett flertal matcher har även spelats på måndagar och fredagar. Jag sammanställde vardagstabellen för Norra och Södra – och det finns flera intressanta saker att titta på.

Norra:

Om vi börjar med Ettan Norra. Vasalunds IF leder vanligtvis serien men IFK Haninge toppade vardagstabellen. Med 20 poäng inspelade på 9 matcher har IFK Haninge presterat bäst under vardagarna i Ettan. En sak som sticker ut är deras målproduktion på 27 mål. Vasalunds IF, IK Frej och IF Brommapojkarna var tätt bakom med 16 inspelade poäng. Noterbart är att IK Frej, som ligger på en sjunde plats i tabellen, har presterat väldigt bra under vardagarna. Dessutom har de släppt in minst antal mål. IF Brommapojkarna spelade tio vardagsmatcher, vilket är flest av samtliga lag i hela Ettan.

Sandvikens IF, IF Sylvia, Sollentuna FK och Gefle IF skuggar toppfyran. IF Sylvia är enda laget, tillsammans med Landskrona BoIS, som inte förlorade en vardagsmatch i Ettan. Det sticker ut och är imponerande. Derbymatcherna mellan Gefle IF och Sandvikens IF spelades under vardagarna – och båda mötena slutade 1-1. Sollentuna FK var stabila.

Nedre halvan av tabellen visar att IFK Luleå och Team TG har endast spelat sex vardagsmatcher. Deras möte blev framflyttad på grund av coronafall hos Team TG. Annars har Täby FK, IF Karlstad och Nyköpings BIS gjort bäst ifrån sig av lagen i bottenstriden. Nyköpings BIS släppte in flest mål av alla lag. Nykomlingarna Örebro Syrianska IF och IFK Berga har haft en kämpig säsong likväl kämpigt under vardagsomgångarna med noll vinster.

Södra:

Ner till Ettan Södra. Här gick Landskrona BoIS som tåget under vardagarna och toppade vardagstabellen. De inkasserade sex vinster med målskillnaden 14-1 (!) och var obesegrade tillsammans med IF Sylvia i Ettan Norra. Insläppta målet kom Utsiktens BK. IFK Värnamo leder serien och gick starkt under vardagarna också. Tabellsjuan Skövde AIK var endast två poäng bakom IFK Värnamo och var målbäst under vardagarna.

Utsiktens BK, Oskarshamns AIK, FC Linköping och Tvååkers IF skuggar topptrion. Utsiktens BK presterade stabilt och deras enda förlust mot Skövde AIK i senaste omgången. Oskarshamns AIK vann fyra raka vardagsmatcher innan uppehållet, vilket var imponerande, medan FC Linköping och Tvååkers IF bjöd på blandade prestationer.

Steget nedanför fanns Motala AIF, Lindome GIF, Assyriska Turabdin IK och Torns IF. De tre sistnämnda är indragna i toppstriden, i vanliga tabellen, men har fått kämpa under vardagarna. Det är intressant. Lindome GIF spelade flest vardagsmatcher i Ettan Södra och Torns IF var stabila i målskillnaden medan Assyriska Turabdin IK och Motala AIF blandade och gav.

Bottenstriden då. Eskilsminne IF och Qviding FIF inkasserade åtta poäng och var bäst av dem. Det var lite kämpigare hos FC Trollhättan, Lunds BK och FK Karlskrona. Sistnämnda blev vinstlösa och släppte in 21 mål, flest av alla lag i Ettan Södra. FC Trollhättan förlorade fem matcher men vann två matcher medan Lunds BK gjorde minst mål av alla lag i hela Ettan.

Slutsummering:

Ja, tabellerna visar att IFK Haninge var bästa laget under vardagarna sett till poängen. Landskrona BoIS var en poäng efter, men de har en vardagsmatch kvar att spela mot Lindome GIF i slutet på oktober. Om de vinner, ja, då är de bästa vardagslaget. Det återstår att se. Annars visar vardagstabellerna att den är snarlik hur vanliga tabellerna ser ut i Ettan även om några lag har spelat fler vardagsmatcher än andra lag.

/ Pontus Andersson.